B&B's in Vlaanderen! Booming Business!

B&B's in Vlaanderen. Ze zijn niet groot maar ze zijn talrijk, eisen meer en meer een duidelijke plaats op binnen de sector en leveren TOP-kwaliteit aan hun gasten!

B&B's in Vlaanderen

Wat begrijpen we onder een Bed and Breakfast?

Een Bed and Breakfast, kortweg B&B, is een kleinschalige overnachtingsaccommodatie gericht op het bieden van een veelal kortdurend verblijf met het serveren van ontbijt. De B&B is meestal gevestigd in een woonhuis en wordt gerund door de eigenaars van het betreffende huis. Bed and Breakfast kan men letterlijk vertalen als "Bed en ontbijt". De naam is ook een perfecte samenvatting van de diensten die de accommodatie aanbiedt en waar het zich dan volledig op concentreert en specialiseert.

De Wetgeving van B&B's in Vlaanderen:

Sinds April 2017 kennen we voor de B&B's en alle andere logietypes in Vlaanderen een nieuw logiesdecreet. Toerisme is een Vlaamse bevoegdheid, met gevolg dat een Vlaamse minister verantwoordelijk is voor wetgeving en dit via het logiesdecreet.

De officiële definitie van een B&B volgens de Vlaamse wetgeving:

Een B&B maakt altijd deel uit van de gebruikelijke woning van de uitbater of feitelijke uitbater die er zijn hoofdverblijfplaats heeft, de gasten ook zelf ontvangt en een ontbijt aanbiedt. Een B&B telt maximum 15 kamers en is voor maximum 32 personen. Er kan maar 1 B&B in de woning en/of bijgebouwen worden uitgebaat.

Verschil tussen "aangemelde" en "erkende" B&B's:

 • Aangemelde B&B's

Het nieuwe logiesdecreet geeft vertrouwen en verantwoordelijkheid aan de uitbater. Toerisme Vlaanderen gaat ervan uit dat je jouw gasten een prettig verblijf in een veilige en kwaliteitsvolle logies wil aanbieden. De aanmelding gebeurt dan ook te goeder trouw. Elke type logies moet worden aangemeld bij Toerisme Vlaanderen. De aanmelding is een eenvoudige online procedure zonder een grote controle of een hoop documenten. Indien je kamer/accommodatie niet is aangemeld, mag je het ook niet verhuren via eender welk kanaal dan ook (Airbnb inclusief) en hier geld voor ontvangen.

 • Erkende B&B's

Als je logies is aangemeld, dan kan je het ook effectief laten erkennen als B&B door Toerisme Vlaanderen. Dit kan gratis van zodra jouw logies voldoet aan de basisvoorwaarden en uitbatingsnormen.

Je kan kiezen voor een erkenning met comfortclassificatie of zonder.

Na het aanmelden van je logies, kan je ervoor kiezen om een beschermde benaming te gebruiken. Hiervoor dient je logies aan een aantal voorwaarden te voldoen. Aan de hand daarvan, mag je je logies dan de beschermde naam B&B geven. Maar het staat je ook vrij om je logies te promoten met niet-beschermde benamingen zoals sportlogies, fietslogies, stiltelogies, gastronomisch paradijs, enz.

Voordelen van erkenning:

 • Het erkenningsschild toont toeristen zwart op geel of blauw dat de veiligheid en kwaliteit van jouw logies in orde is

 • Je mag sterren gebruiken

 • Je krijgt toegang tot subsidies

B&B logo 4 sterren Toerisme Vlaanderen

Classificatie voor B&B's

Voor alle "erkende" B&B's is er een comfortclassificatie met 4 comfortniveaus (1 tot 4 sterren).

De zogenaamde "aangemelde" B&B's krijgen nooit een classificatie.

Als je een erkenning aanvraagt, komt er automatisch een logiesadviseur van Toerisme Vlaanderen langs voor een controlebezoek.

Het verschil in classificatie die er vroeger bestond tussen de B&B's in de kunststeden (Basic, Comfort, Luxe) en de B&B's buiten de kunststeden (1 tot 5 sterren) bestaat gelukkig niet meer sinds het nieuwe decreet.

B&B's in de lift

De laatste jaren hebben B&B's enorm in populariteit gewonnen. Voor deze groei zijn er verschillende redenen:

 • Airbnb

De populariteit van de website Airbnb heeft zeker een rol gespeeld in de stijging van het aantal aangemelde B&B's in Vlaanderen. Zeker nadat de Vlaamse overheid strenger is beginnen optreden ivm regelgeving en de aanmeldingsplicht.

 • Media

De sector is meermaals positief in de media gekomen in programma's zoals "Met vier in bed" en "Vlaanderen Vakantieland". Het wat "stoffig" imago van B&B's is door de verschillende programma's volledig bijgesteld bij de consument.

 • Consument

B&B's matchen helemaal met de zoektocht naar meer authenticiteit en persoonlijkheid door de consument. Deze trend heeft zich enkele jaren geleden ingezet en zal zeker nog een tijd aanhouden.

 • Distributie - internet

Het internet heeft B&B's enorm veel mogelijkheden gegeven om zich relatief goedkoop en gemakkelijk te tonen aan de wereld. Je moet geen ketenhotel meer zijn om zichtbaar te zijn bij een consument 500 kilometer verder. OTA Websites als Booking.com, Expedia,... focussen zich niet meer enkel op de Hotels maar ook op de B&B's, vakantiewoningen, hostels,...

 • Professioneel

Voor Vlaanderen kennen we ook de trend dat B&B's meer en meer professioneel en commercieel uitgebate "miniatuur" hotels zijn. Met een sterke focus op gepersonaliseerde service en gastvrijheid scoren ze enorm sterk bij de consument. Het uitbaten van een B&B is geen hobby, maar een volwaardige business geworden.

B&B kamer detail

B&B in Vlaanderen: de cijfers​

 • Aantal B&B's in Vlaanderen

Onderstaand een overzicht van het aantal B&B's per provincie en het totaal voor het Vlaams Gewest.

cijfers aantal B&B's in Vlaanderen

Bron: Toerisme Vlaanderen

Op 5 jaar tijd is het aantal B&B's gegroeid met maar liefst 80%,

West-Vlaanderen is hier de koploper in, daar is het aantal B&B's namelijk verdubbeld tijdens de laatste 5 jaar!​

 • Aantal overnachtingen bij B&B: B&B sector kan tegen een stootje.

De onderstaande tabel geeft het aantal overnachtingen per provincie en het totaal voor het Vlaams Gewest weer. Daarnaast zie je ook het aantal overnachtingen per oorsprong/nationaliteit van de gasten. Voor alle Vlaamse provincies blijft de Vlaamse en Nederlandse markt de belangrijkste. Het is duidelijk dat de B&B sector wel tegen een stootje kan, 2016 was een rampjaar voor de toeristische sector, maar de B&B sector blijft standhouden en kan zelfs in sommige provincies groeien.

Cijfers aantal overnachtingen B&B's Vlaanderen

Tom Minnen - Hotell me a Tale

Ken je mijn verhaal al? Klik hier

Laatste update: 16/03/2018

Vragen? Opmerkingen? Toevoegingen?

Laat het mij zeker weten: tom.minnen@hotellmeatale.com

Meer info over de algemene wetgeving en het logiesdecreet kan je vinden op de website van Toerisme Vlaanderen

B&B kamer detail
461 weergaven0 opmerkingen