Supermarkt, waarom bent u niet gastvrij?!

Elke dag ben ik bezig met gastvrijheid, gebruiksvriendelijkheid,… en dit specifiek voor de gastvrijheidsector zoals Hotels, B&B’s, enz.

Als ik aan 100 uitbaters zou vragen, beschrijf eens wat gastvrijheid voor jou betekent en hoe vul je dit elke dag in, dan zou ik 100 verschillende antwoorden krijgen. Een groot deel van de antwoorden zou men wel kunnen samenvatten in gastgerichtheid, klantgerichtheid, het gevoel dat mensen welkom zijn,...

Gastvrijheid niet enkel voor Hotels en B&B's

Laatst was ik voor boodschappen in de lokale supermarkt. Wachtend aan de kassa werd ik geconfronteerd met de jou misschien wel gekende A4-mededelingen.

Ik weet niet of het een echte term is, maar ik heb ze altijd zo benoemd. In dit geval bleef het niet beperkt tot 1 mededeling maar 4.

Ik heb altijd een hekel gehad aan die zogenaamde A4-mededelingen.

Voor de varianten met “Defect” of “Buiten dienst”, heb ik nog wel respect. Behalve dan deze bij een Zweedse meubelgigant waar de rolband al jaren “Buiten dienst” is. Een rolband als decoratie, het is een keer iets anders, maar totaal niet gastvrij.

Een ander wel gekend voorbeeld: “Deur sluiten AUB”.

Als de mensen het zo lastig hebben met die deur te sluiten, moet men er misschien eens aan denken om een deurpomp te instaleren ipv elke keer dat vingertje op te steken.

In veel gevallen zijn dit soort boodschappen eigenlijk het gevolg van slechte kwaliteit, gemis aan onderhoud en vooral ongebruiksvriendelijk design of techniek.

Maar het heeft vooral een nadelig gevolg voor de gebruiker. De klant wordt totaal niet centraal gezet, men is niet bezig met echte gastvrijheid!

Even terug naar de supermarkt. Wachtend in de rij, kan je als klant de mededelingen eigenlijk niet missen. Je hebt vaak voldoende tijd om alle mededelingen te lezen en je spontaan ongemakkellijk te voelen. Misschien wel een beetje ongewenst.

Gastvrijheid ook voor supermarkten

Ik ben geen communicatiespecialist, maar ik heb wel wat moeite om juist te begrijpen waar de focus nu op zou liggen en wat ik met prioriteit moet lezen?