top of page

Channel Manager

Wat is een Channel Manager?

Een Channel Manager is een software programma waar je centraal de prijzen en beschikbaarheid van je accommodatie kan beheren. Het systeem synchroniseert automatisch de kalenders en prijzen van verschillende kanalen zoals Booking.com, Expedia, Airbnb, VRBO,... . De Channel Manager zorgt er dus voor dat je niet bij elk afzonderlijk platform de kalenders handmatig moet beheren. De meeste Channel Manager hebben een geïntegreerde "Booking Engine" waardoor er op de eigen website rechtstreeks online reservaties kunnen gemaakt worden.

Voordelen van een Channel Manager?

Het grootste voordeel van een Channel Manager is de tijdsbesparing en het overzichtelijk centrale beheer van alle distributiekanalen zoals Booking.com, Expedia, Airbnb, VRBO,... . Daarnaast beperk je de  kans op overboekingen enorm en heb je op jouw kanalen de best mogelijke beschikbaarheid en prijzen.

Waarop moet ik letten bij een Channel Manager?

Er zijn veel bedrijven die Channel Managers aanbieden eventueel in combinatie met een "Booking Engine".

We raden steeds aan om goed te onderzoeken of de Channel Manager alle functies heeft die je nodig hebt. 

 

- Synchroniseert de "Channel Manager" reservaties en beschikbaarheid/Prijzen in 2 richtingen of maar in 1 richting?

Als de Channel Manager enkel de reservaties ontvangt van de verschillende kanalen maar niet de nieuwe aangepaste beschikbaarheid deelt met de kanalen dan moet je toch weer handmatig aan de slag.

- Heb ik de mogelijkheid om mijn prijzenstructuur volledig te configureren in het systeem: 

Sommige "Channel Managers" hebben beperkte mogelijkheden in verband met het aanbieden van verschillende tarieven. De Channel Manager mag je dus zeker niet beperken in jouw prijszetting.

- Kan de "Channel Manager "een connectie maken met de kanalen waar je mee werkt?

Niet alle "Channel Managers" kunnen de connectie maken met de kanalen die je reeds gebruikt of wilt gebruiken.

Meestal kan je op de website van de "Channel Managers" en/of op de website van de distributiekanalen informatie vinden wie met wie kan gekoppeld worden.

- Hoe is de support georganiseerd?

De support van het bedrijf achter de "Channel Manager "kan heel verschillend georganiseerd zijn. Is de support in het Nederlands of enkel in het Engels? Kan ik bellen of is het enkel per mail/chat? 

Wat kost een Channel Manager?

De kostprijs van een "Channel Manager "is afhankelijk van verschillende factoren:

  • De grote van de accommodatie: sommige "Channel Managers" maken geen verschil andere tellen per unit/kamer een meerprijs. Een vaste prijs is interessant voor grotere accommodaties, een prijs per unit/kamer kan interessanter zijn voor vakantiewoningen of kleinere accommodaties.

  • De meeste "Channel Managers" bieden ook een Booking Engine die het mogelijk maakt om via de website van de accomodatie reservaties te ontvangen. Bij sommige bedrijven is deze standaard bij andere telt men een meerprijs.

  • Met hoeveel kanalen dat je wilt koppelen: sommige Channel Managers werken met een basispakket van 5 kanalen bij andere betaal je een meerprijs per kanaal dat je wilt koppelen.

  • Het aantal kalenders dat de Channel Manager kan koppelen. Dit is vooral belangrijk voor eigenaars van meerdere accommodaties die effectief gelegen zijn op verschillende adressen. Bij kanalen als Booking.com zullen accommodaties op een verschillend adres ook resulteren in 2 advertenties met 2 afzonderlijke te beheren kalenders. Sommige Channel Managers kunnen dit beheren andere vereisen dan weer dat je 2 Channel Managers moet gebruiken en dus ook aanschaffen.

Channel Manager nuttig voor een kleinschalige B&B?

Een Channel Manager is zeker nuttig voor elk type accommodatie zo ook voor kleinschalige accommodaties B&B's. Ik zou zelfs durven zeggen dat het nuttiger is voor een kleine accommodatie dan voor een groot hotel. Een overbooking van 1 kamer bij een hotel met 1000 kamers is geen drama maar dat is het wel voor een B&B met 3 kamers.

Sommige aanbieders van Channel Managers richten zich zeer specifiek op B&B's en hebben hun systeem aangepast aan de noden van B&B uitbaters.

Channel Manager nuttig voor een vakantiewoning?

Een Channel Manager is nuttig voor elk type accommodatie zo ook voor eigenaars van vakantiewoningen.

Zoals eerder aangegeven is het belangrijk te weten hoe dat de Channel Managers werken en welke het past binnen uw noden en situatie.

bottom of page