top of page

Hoeveel kamers heeft jouw Hotel of B&B nu echt nodig om rendabel en winstgevend te zijn?

Wil jij een B&B overnemen? Droom jij van een eigen B&B ?

Kan je wel een B&B rendabel uitbaten?

Rendabiliteit B&B of Hotel: aantal kamers
Rendabiliteit B&B of Hotel: Hoeveel kamers heb je nu nodig?

Elke dag dompel ik mezelf onder in de wereld van accommodaties, variërend van zakelijke hotels tot de knusheid van B&B's en vakantiewoningen. Een brandende vraag die steeds weer naar boven borrelt, is hoeveel kamers, bedden of units er eigenlijk nodig zijn om rendabel te zijn.


Dit vraagstuk staat centraal, vooral wanneer je een hotel of B&B opstart of overneemt. Het is een cruciale overweging bij het opstellen van een robuust ondernemingsplan of businessplan.


Maar een eenvoudig, standaard antwoord? Dat bestaat simpelweg niet.


Het minimum aantal benodigde kamers is namelijk afhankelijk van talloze factoren. Het is te simplistisch om vaste minimumgrenzen vast te stellen, zoals bijvoorbeeld 40 kamers voor een hotel en 5 kamers voor een B&B.

Wat is het maximum aantal kamers voor een B&B?

Voor B&B's in Vlaanderen is er effectief een maximum aantal kamers opgelegd door Toerisme Vlaanderen.

De volledige B&B mag maximaal 32 slaapplaatsen tellen en dit verspreid over hoogstens 15 kamers. En je voorziet minstens één ruimte waarin contact tussen de gasten en de gastheer mogelijk is.


Minimum aantal kamers voor een Hotel?

Start je een hotel dan is er door Toerisme Vlaanderen geen minimum, maar ook geen maximum, aantal kamers die worden opgelegd.


Het is dus perfect mogelijk dat je een B&B uitbaat met 10 kamer en je buren een Hotel uitbaten met maar 5 kamers.

Is het uitbaten van een Hotel of B&B wel rendabel?

Graag geef ik hier wat meer duidelijkheid over de verschillende factoren die mee bepalen hoeveel kamers je nu nodig zou hebben om als Hotel of B&B rendabel te zijn.

1. Winst ?

Werk je als eenmanszaak of als vennootschap? Betaal je jezelf (en je partner) een loon uit en hoeveel?

Heb je investeerders die je moet vergoeden? …

Voor ieder is dit een ander verhaal: gezinssituatie, woonsituatie, hobby's, verwachtingen, enz.

Een pak factoren dus die voor elk persoon en bij elke onderneming sterk kunnen verschillen.


Rendabiliteit B&B of Hotel: Hoeveel winst wil je maken?
Rendabiliteit B&B of Hotel: Hoeveel winst wil je maken?

2. Welke activiteiten naast de kamers?

Waarschijnlijk de belangrijkste factor. Heb je enkel kamers met ontbijt waar omzet uit komt of heb je nog andere activiteiten en welke omzet heb je hiervan? Zijn deze activiteiten enkel toegankelijk voor gasten of ook voor externe klanten vb restaurant, wellness, bar, feestzalen, vergaderruimte… Hoe afhankelijk is de omzet van deze activiteit van het aantal bezette kamers en omgekeerd m.a.w. hoeveel kameromzet heb je in relatie met deze activiteiten?

Rendabiliteit B&B of  Hotel: Komen er inkomsten uit andere activiteiten?
Rendabiliteit B&B of Hotel: Komen er inkomsten uit andere activiteiten?

3. Alles zelf of toch maar personeel?

Het runnen van een B&B is een uitdagende onderneming waarbij elke beslissing een directe impact heeft op de winstgevendheid. Van het aantal beschikbare kamers tot de keuze tussen zelfstandig werken of het inschakelen van personeel, elke stap vereist zorgvuldige overweging. Sommige uitbaters vertrouwen volledig op zichzelf, terwijl anderen de hulp van personeel omarmen.


Maar waar ligt het omslagpunt?

Uit onze ervaring blijkt dat deze beslissing vaak bij 4 à 5 kamers valt. En wanneer het aankomt op personeelsinzet, zijn er verschillende mogelijkheden, van hulp van partners en kinderen tot het inschakelen van bijklussende studenten of interimwerkers. Het balanceren van deze factoren is essentieel voor een efficiënte bedrijfsvoering en het maximaliseren van rendement.n.

Rendabiliteit B&B of Hotel: personeel aanwerven of niet?
Rendabiliteit B&B of Hotel: personeel aanwerven of niet?

4. Locatie – Seizoensgebonden

Is de B&B gelegen in een gebied dat sterk seizoensgebonden is? Het is niet ongebruikelijk dat bepaalde accommodaties enkele weken per jaar moeten sluiten vanwege een gebrek aan boekingen. Stedelijke centra zoals Leuven en Gent, die een diverse groep bezoekers aantrekken, ervaren vaak minder seizoensinvloeden dan bijvoorbeeld kustgebieden. Lokale en nationale toeristische diensten bieden gedetailleerde informatie aan, soms opgesplitst per stad/regio, per maand, en zelfs per type accommodatie.


Het is van essentieel belang om deze factoren in overweging te nemen om verrassingen te voorkomen bij de opening van de accommodatie. Analyseer vooral de trends van 2018, 2019 en 2023 voor een beter begrip. Gezien de impact van de pandemie, zijn de gegevens van 2020, 2021 en 2022 niet relevant en kunnen ze een vertekend beeld geven. Bovendien werd 2017 beschouwd als een hersteljaar na de periode van terreuraanslagen in 2016, wat betekent dat de gegevens van sommige steden en regio's mogelijk ook niet altijd representatief zijn.


Rendabiliteit B&B of Hotel: Seizoensgebonden bestemming of niet?
Rendabiliteit B&B of Hotel: Seizoensgebonden bestemming of niet?

5. Aantal openingsdagen per jaar

Voor sommige B&B's is het een strategie om enkele weken per jaar te sluiten vanwege een gebrek aan vraag, terwijl anderen ervoor kiezen om het hele jaar door open te blijven maar toch enkele weken te sluiten om zelf wat rust te nemen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om niet elke dag van de week open te zijn, zoals het niet ontvangen van nieuwe gasten op zondag.


De keuze voor het aantal openings- en sluitingsdagen kan een aanzienlijke invloed hebben op het vereiste aantal kamers om vaste kosten te dekken en uiteindelijk winstgevend te zijn. Stel je voor dat je met 3 kamers een bezettingsgraad van 70% per jaar wilt bereiken. Als je ervoor kiest om op zondag te sluiten en 3 weken per jaar vakantie te nemen, zou je eigenlijk een gemiddelde bezettingsgraad van 87% moeten behalen tijdens de openingsdagen, wat een aanzienlijk verschil is.


Rendabiliteit B&B of Hotel:  365 dagen, 7 op 7?
Rendabiliteit B&B of Hotel: 365 dagen, 7 op 7?

6. Doelgroep

Welke doelgroep spreekt momenteel jouw zaak aan, en welke zou je graag willen aantrekken? Elke doelgroep heeft zijn eigen uitgavenpatroon en levensstijl. Een jong gezin met kinderen besteedt bijvoorbeeld op een andere manier geld dan een gepensioneerd stel.


Maar het gaat verder dan alleen uitgaven; elke doelgroep heeft ook typische tijdsbestedingen. Zo kan een gezin met jonge kinderen ervoor kiezen om tijdens schoolvakanties bij jou te verblijven, terwijl een gepensioneerd koppel ook midden in de week bij jou kan komen genieten van hun vrije tijd. Het begrijpen en aantrekken van de juiste doelgroep kan een aanzienlijke impact hebben op de bezettingsgraad en het succes van jouw accommodatie.

Rendabiliteit B&B of Hotel:  Wie is uw doelgroep?
Rendabiliteit B&B of Hotel: Wie is uw doelgroep?

7. Prijs

De keuze van je doelgroep heeft ook een invloed op je prijszetting. Overweeg je een positie in de hogere prijscategorieën te nemen, of wil je juist aantrekkelijke tarieven aanbieden voor budgetbewuste reizigers?


Dit is een essentiële overweging; het onderzoeken van de prijzen van andere accommodaties in de omgeving en wat zij bieden voor die prijs, is cruciaal. Het stelt je in staat om een concurrerende en aantrekkelijke prijsstrategie te ontwikkelen die past bij jouw doelgroep en de marktomstandigheden.

Rendabiliteit B&B of Hotel: Welke prijs wil/kan je vragen?
Rendabiliteit B&B of Hotel: Welke prijs wil/kan je vragen?

8. Kostenstructuur

Elke accommodatie brengt vaste kosten met zich mee die op lange termijn van invloed zijn, zoals hypotheeklasten, huurgelden, verzekeringen, enzovoort. Voor elke uitbater en accommodatie verschilt dit. Bovendien is het onderhoud van een nieuwbouw anders dan dat van een historisch pand. De aanwezigheid van voorzieningen zoals een tuin, zwembad of wellnessvoorzieningen brengt eveneens vaste kosten met zich mee die moeten worden terugverdiend via de verkoop van overnachtingen.


Het is een economische realiteit dat hoe meer kamers je verkoopt, hoe sneller deze vaste kosten kunnen worden gedekt, wat een positief effect heeft op de winstgevendheid van de accommodatie. Het beheren van deze kosten en het optimaliseren van de bezettingsgraad zijn cruciaal voor een gezonde financiële situatie van de accommodatie.

Rendabiliteit B&B of Hotel: Welke kosten wil of moet je maken
Rendabiliteit B&B of Hotel: Welke kosten wil of moet je maken

Conclusie:

Of je nu een B&B wilt overnemen of droomt van je eigen klein hotelletje, het is essentieel om duidelijke antwoorden te hebben op de bovenstaande vragen. Alles begint met jouw concept en hoe je jezelf organiseert. Vervolgens is het van belang om alle cijfers samen te vatten in een ondernemingsplan of businessplan voordat je het juiste antwoord kunt vinden. Houd in gedachten dat eens je gestart bent met je hotel of B&B, het niet altijd mogelijk is om extra kamers bij te creëren. Als het verhaal dan niet klopt, moet je andere beslissingen nemen, die de "droom" snel kunnen omtoveren in een echte "nachtmerrie".


Tom Minnen - Hotell me a Tale

Laatste update: 08/05/2024

Vragen? Opmerkingen? Toevoegingen?

Laat het mij zeker weten: tom.minnen@hotellmeatale.com10.749 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page