top of page

Hoeveel kamers heeft jouw Hotel of B&B nu echt nodig om rendabel en winstgevend te zijn?

Bijgewerkt op: 6 apr. 2022

Wil jij een B&B overnemen? Droom jij van een eigen B&B ?

Kan je wel een B&B rendabel uitbaten?

Rendabiliteit B&B of Hotel: aantal kamers
Rendabiliteit B&B of Hotel: Hoeveel kamers heb je nu nodig?

Dagelijks focus ik mij op het rendement van alle soorten accommodaties, van Hotels tot B&B’s en vakantiewoningen. De vraag hoeveel kamers, bedden, units er nu effectief nodig zijn om winstgevend te zijn, komt regelmatig naar boven.


Zeker bij de opstart of de overname van een Hotel of B&B is dit een belangrijk vraagstuk, zeker in het kader bij het opstellen van een Ondernemingsplan/Business plan. Maar op deze vraag is er geen eenvoudig standaard antwoord. Het minimum aantal kamers is sterk afhankelijk van verschillende factoren.

Het is dan ook zeer kort door de bocht om minimum grenzen te leggen in de aard van minimum 40 kamers voor een Hotel en minimum 5 kamers voor een B&B.

Wat is het maximum aantal kamers voor een B&B?

Voor B&B's in Vlaanderen is er effectief een maximum aantal kamers opgelegd door Toerisme Vlaanderen.

De volledige B&B mag maximaal 32 slaapplaatsen tellen en dit verspreid over hoogstens 15 kamers. En je voorziet minstens één ruimte waarin contact tussen de gasten en de gastheer mogelijk is.


Minimum aantal kamers voor een Hotel?

Start je een hotel dan is er door Toerisme Vlaanderen geen minimum, maar ook geen maximum, aantal kamers die worden opgelegd.


Het is dus perfect mogelijk dat je een B&B uitbaat met 10 kamer en je buren een Hotel uitbaten met maar 5 kamers.

Is het uitbaten van een Hotel of B&B wel rendabel?

Graag geef ik hier wat meer duidelijkheid over de verschillende factoren die mee bepalen hoeveel kamers je nu nodig zou hebben om als Hotel of B&B rendabel te zijn.