Allotment

Wat is een allotment?

De term allotment wordt gebruikt om een aantal op voorhand afgesproken hoeveelheid kamers aan te duiden die worden voorbehouden voor een bepaalde derde partij zoals een OTA, Tour Operator, Wholesaler,... .

Allotment in de hospitality:

Het allotment dat contractueel wordt vastgelegd door de  OTA, Tour Operator, ... is steeds voor een specifieke periode zoals een volledig seizoen, weekend of weekdagen, evenementen, feestdagen,... Deze kamers wordt door de derde partij zelf gepromoot en verkocht aan de eindklant. Het is contractueel ook besproken hoe men omgaat met de niet verkochte kamers. Deze niet verkocht kamers kunnen worden terug gegeven aan het hotel, ook wel release genaamd, en dit enkele dagen voor aankomst. Het hotel kan deze dan terug zelf verkopen. Het aantal dagen noemt men ook wel "release periode" of "cut off date. Het is ook mogelijk dat het allotment wel volledig flexibel kan worden beheert door het Hotel of B&B via een extranet.

Voorbeeld 1

  • Maandag: 01/01

  • Hotel 

  • Contract met Tour Operator / 5 kamers per dag / release periode 2 dagen.

  • Verkochte kamers Tour Operator op woensdag 03/01: 4

In dit voorbeeld is de de cut off date van 03/01 is 01/01  en er is een release van 1 kamer.