top of page

Rate Parity

Wat is Rate Parity

Rate Parity is een Engelse term die gebruikt wordt in het kader van kamperprijzen. Bij Rate Parity hou je  dezelfde prijs aan voor hetzelfde product* op alle online kanalen. In het nederlands spreekt met soms ook wel van "Prijs Pariteit".

Als je samenwerkt met een Online Travel Agents (OTA'S) kan "Rate Parity" contractueel verplicht zijn en kan je niet zomaar je kamers goedkoper aanbieden op een andere bookingsite maar ook niet bijvoorbeeld op je eigen website.

Rate Parity is een zeer omstreden en gevoelig onderwerp in de sector en staat de contractuele verplichting zwaar onder druk via in verschillende Europese landen.

België: de OTA rate parity clausules zijn NIET meer wettelijk en dus ook niet meer toegelaten!

Op 03/07/2018 is er in België een wetsvoorstel van Minister Kris Peeters gestemd in de kamercommissie om de contractuele Rate parity van OTA's te verbieden. Deze wet is uiteindelijk op 21/08/2018 in voegen.

Deze wet laat toe dat Belgische accommodaties op hun eigen website goedkoper prijzen mogen afficheren als op de OTA's. Het is wel nog wettelijk toegelaten dat de OTA in het contract opneemt dat de rate parity moet gegarandeerd zijn met andere OTA's. Het is dus nog steeds toegelaten dat een OTA zoals Booking.com contractueel vastlegt dat de accommodatie geen goedkopere prijzen mag afficheren vermeld op andere OTA's. 

Nederland: Rate parity contractueel opnemen is nog steeds toegestaan.

Contractuele Rate Parity is ook reeds verboden in meerdere landen: Italië, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Zweden en Frankrijk. In landen als Duitslands en Zweden is dit wel niet geldig voor alle OTA's. 

*Hetzelfde product

  • Kamertype

  • Inclusief ontbijt - exclusief ontbijt

  • Annulatievoorwaarden

  • Extra's: vb. welkomstdrankje, vouchers, activiteiten,..

Rate Parity
bottom of page