top of page

Airbnb voor vakantiewoningen: Gids voor uitbaters

 


Logo Airbnb

Airbnb, opgericht in 2008, is een online platform dat zich toelegt op het verhuren van accommodaties aan reizigers wereldwijd. Met meer dan 12 miljoen accommodaties is Airbnb uitgegroeid tot een van 's werelds grootste en meest populaire online marktplaatsen voor vakantiewoningen.


Maar hoe werkt het precies voor uitbaters? Laten we eens kijken.


Aanmelden op Airbnb

Om een woning te verhuren via Airbnb moet je eerst een advertentie aanmaken, wat eenvoudig en gratis kan via het platform. Airbnb begeleidt je stap voor stap bij het opstellen van de advertentie en vraagt om de benodigde informatie. Als eigenaar ben je zelf volledig verantwoordelijk voor het beheer en de nauwkeurigheid van je advertentie, bovendien kan  je  deze altijd aanpassen of verbeteren indien nodig.


Voordelen voor uitbaters

1.      Flexibiliteit:

Als verhuurder bepaal je zelf wanneer je je accommodatie beschikbaar stelt en welke prijs je vraagt, zowel per nacht, week, maand als per seizoen. Je kunt er ook voor kiezen om op aanvraag te werken, wat vooral handig is voor nieuwkomers op het platform.

 

2.      Bescherming voor hosts:

Airbnb biedt gratis Aircover aan, waarmee hosts beschermd worden tegen schade en inkomstenverlies veroorzaakt door gasten en/of hun huisdier.

 

3.      Persoonlijk contact:

Airbnb hecht veel waarde aan de rol van de host. De focus op het persoonlijke contact tussen gast en host is daar een belangrijk onderdeel van.

 

4.      Recensiemogelijkheden:

Naast traditionele recensies over het verblijf, kunnen gasten ook een persoonlijke recensie schrijven over de host. Uniek bij Airbnb is dat de host vervolgens een recensie kan schrijven over de gast, waardoor er automatisch meer vertrouwen ontstaat tussen beide partijen.

pp van Airbnb
De app van Airbnb, ook handig voor eigenaars.

Kosten voor uitbaters

Airbnb rekent een commissie van 3% aan verhuurders, berekend op de verhuurprijs, die bij de uitbetaling aan de eigenaar wordt afgetrokken. Daarnaast worden er servicekosten in rekening gebracht aan gasten, variërend van 12% tot 15% van de totale omzet van de boeking. Als je een channel manager gebruikt, komen de kosten volledig voor rekening van de uitbater en bedragen deze 15%, in dit geval worden er geen servicekosten in rekening gebracht voor de gast.


Betrouwbaarheid van Airbnb

Dankzij de Airbnb ID-verificatie wordt het platform zo veilig mogelijk gehouden. Iedereen wordt gevraagd om een identiteitsbewijs of paspoort te scannen voordat ze toestemming krijgen om een accommodatie te boeken en/of te verhuren.


Airbnb versus Booking.com

Hoewel beide bedrijven grote spelers zijn in de markt, richten ze zich op verschillende doelgroepen. Airbnb legt meer de nadruk op vakantiewoningen, terwijl Booking.com een breder scala aan accommodaties aanbiedt.

Airbnb focust op vakantiewoning
Bij Airbnb ligt de nadruk op vakantiewoningen

Nadelen Airbnb

Door de servicekosten die Airbnb aanrekent, heb je als uitbater geen 100% controle over de uiteindelijke prijs die de gast betaalt.

Airbnb heeft het imago een goedkoop alternatief te zijn voor andere grote OTA's. Echter, als je als eigenaar alle kosten draagt, betaal je tussen de 14% en 16%, waardoor Airbnb niet automatisch het goedkoopste platform is.

In vergelijking met andere grote spelers is de beschikbaarheidskalender en prijsstelling op Airbnb over het algemeen eenvoudig. Dit kan een voordeel zijn als je een eenvoudige prijsstructuur hanteert, maar als je wilt werken met meer complexe prijsmodellen, kunnen de beperkingen van het systeem al snel duidelijk worden.


Conclusie

Airbnb is een krachtig platform voor vakantiewoninguitbaters, met een gebruiksvriendelijke interface voor het aanmaken en beheren van advertenties. De flexibiliteit, bescherming voor hosts en nadruk op persoonlijk contact maken het aantrekkelijk voor verhuurders. Echter, de kostenstructuur en de mogelijke beperkingen moeten zorgvuldig worden overwogen bij het gebruik van het platform.
e
Voor vele eigenaars is Airbnb de eerste Online stap
1 weergave0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page