top of page

Airbnb

Wat is Airbnb?

Airbnb is een Online Travel Agent voor de verhuur van (privé-) accommodaties zoals vakantiewoningen, vakantieappartementen en kamers.  

Oorspronkelijk was Airbnb vooral een platform waar enkel particulieren verhuren aan andere particulieren: een leegstaande kamer, het eigen appartement als men zelf op vakantie is, een huis dat tijdelijk leeg staat,... . 

Bij een groot deel van het huidige aanbod huurt en verblijft men nog steeds bij een particulier persoon. Maar de laatste jaren zijn meer en meer commerciële bedrijven actief op het platform die meerdere professionele gerunde vakantiewoningen en appartementen aanbieden.

Wat betekend de afkorting "Airbnb"?

De naam "Airbnb" is een woordspeling op de afkorting B&B. In plaats van een gewoon "bed" starte de oprichters Brian Chesky, Joe Gebbia en Nathan Blecharczyk in 2008 met de verhuur van een "Airbed" (luchtbed/luchtmatras in het Nederlands) Zo kwamen ze op de naam Airbed and Breakfast, afgekort Airbnb.

Wat is het verschil tussen een B&B en Airbnb?

Een Bed and Breakfast, kortweg B&B, is een kleinschalige accommodatie  gericht op het bieden van een veelal kortdurend verblijf met het serveren van ontbijt. De B&B is gevestigd in een woonhuis en wordt gerund door de eigenaren van het betreffende huis.

Airbnb is geen accommodatie type maar is een online marktplaats waar mensen hun woningen of kamers kunnen verhuren aan reizigers. De verhuurders kunnen een breed scala aan accommodaties aanbieden, van kamers in particuliere woningen of B&B tot complete woningen en appartementen. De verhuurders kunnen zelf bepalen welke services ze aanbieden, zoals ontbijt, schoonmaak en wifi.

Consumenten gebruiken de term "airbnb" vaak als aanduiding van een accommodatie. Ze zeggen bijvoorbeeld: "We hebben een Airbnb gereserveerd." Dit klopt echter niet. Airbnb is een platform waar mensen hun woningen of kamers kunnen verhuren aan reizigers. De accommodatie die je boekt via Airbnb is dus niet een Airbnb, maar een kamer in een B&B of een appartement/woning.

Een correcte manier om te zeggen dat je een accommodatie via Airbnb hebt geboekt, is bijvoorbeeld: "We hebben via het platform Airbnb een vakantiewoning gereserveerd.""

Is Airbnb goedkoop?

Het aanbod op Airbnb is uiterst uitgebreid en gevarieerd, en dit geldt ook voor de prijsstelling. Hoewel Airbnb vaak voordeliger kan zijn dan traditionele hotels, is het echter onjuist om een hotel te vergelijken met bijvoorbeeld een vakantiewoning. De aangeboden diensten en voorzieningen verschillen aanzienlijk tussen deze twee soorten accommodaties, wat betekent dat het meestal een kwestie is van het vergelijken van appels met peren.

.

Wat is het Business Model van Airbnb?

Voor verhuurders is Airbnb een boeiend platform vanwege het gebruik van "Gedeelde servicekosten". In dit scenario omvat de vergoeding voor verhuurders een commissie van slechts 3% over de verhuurprijs, wat aanzienlijk verschilt van andere grote OTA's waar de commissies kunnen oplopen tot wel 25%. Bovendien brengt Airbnb gasten ook een servicekost in rekening, die doorgaans rond de 14% van de verhuurprijs bedraagt.

Het bescheiden tarief van 3% voor verhuurders heeft ongetwijfeld een cruciale rol gespeeld in de snelle opkomst van Airbnb. Veel eigenaren beschouwden dit als een welkome ontsnapping aan de aanzienlijk oplopende commissies bij andere OTA's.

Daarnaast kan het ook van verhuurders worden verlangd dat zij alle servicekosten dekken, deze kosten meestal variëren tussen de 14% en 16%. Deze verplichte servicekosten gelden voor traditionele horeca-accommodaties zoals hotels en service-appartementen, evenals voor verhuurders die verbonden zijn met Airbnb via een Channel Manager.

Is Airbnb illegaal of onveilig?​

De website Airbnb op zich zeker niet illegaal of onveilig, het is een groot commercieel bedrijf dat sinds december 2020 genoteerd staat op de technologiebeurs NASDAQ. Airbnb is een zeer succesvol bedrijf. In 2022 had het bedrijf een omzet van $ 11 miljard . Airbnb heeft meer dan 100 miljoen gebruikers in meer dan 220 landen. 

 

Bij het aanmelden bij Airbnb verklaren de eigenaars dat ze in orde zijn met alle (lokale) regels en voorschriften, en daar loopt het wel eens fout. Airbnb doet geen controle of dat dit effectief ook het geval is waardoor er dus accommodaties online komen die niet in orde zijn met de  lokale regels en voorschriften. Airbnb als bedrijf is dus niet illegaal maar je kan wel stoten op accommodaties die niet officieel in orde met andere woorden "illegaal". In deze context krijgt Airbnb regelmatige negatieve aandacht in de pers.

 

De laatste jaren hebben al meerdere (lokale) overheden stappen ondernomen en staat er soms enorme boetes op het verhuren van een niet officiële accommodatie op Airbnb. 

 

Airbnb kan ook een negatieve impact hebben op de vastgoedmarkt voor de lokale bevolking. Zo kan Airbnb leiden tot een tekort aan betaalbare woningen voor lokale bewoners en kan het leiden tot een stijging van de prijzen van huurwoningen.

Ik streef ernaar om iedereen een zo volledig mogelijk, verstaanbaar en zo correct mogelijke website aan te bieden!

Onduidelijkheden, toevoegingen, correcties, vragen... altijd welkom op: tom.minnen@hotellmeatale.be

Laatste update van deze pagina: 17/08/2023

Logo Airbnb
bottom of page