top of page

Airbnb

 

Wat is Airbnb?

Airbnb is OTA voor de verhuur van (privé-) accommodaties zoals volledige vakantiewoningen en privé kamers. De naam "Airbnb" is een woordspeling op de afkorting B&B. In plaats van een gewoon "bed" starte de oprichters in 2008 met de verhuur van een "Airbed" of luchtbed/luchtmatras in het Nederlands. Zo kwamen ze op de naam Airbed and Breakfast, afgekort Airbnb. 

Oorspronkelijk was Airbnb vooral een platform waar enkel particulieren verhuren aan andere particulieren: een leegstaande kamer, het eigen appartement als men zelf op vakantie is, een huis dat tijdelijk leeg staat,... . 

Bij een groot deel van het huidige aanbod huurt en verblijft men nog steeds bij een particulier persoon. Maar de laatste jaren zijn meer en meer commerciële bedrijven actief op het platform die meerdere professionele gerunde vakantiewoningen en appartementen aanbieden.

Business Model Airbnb

Voor de verhuurder is Airbnb een interessant platform omdat ze maar een commissie van 3% aanrekenen op de verhuurprijs, een groot verschil met de andere grote OTA's waar de commissie kunnen oplopen tot wel 25%.

De winst van Airbnb zit vooral in de "servicekost" die ze de gast aanrekenen. Het lage tarief van 3% heeft zeker een belangrijke rol gespeeld in de snelle groei van Airbnb, vele eigenaars zagen dit als een vlucht van de hoge oplopende commissies bij de andere OTA's.

Is Airbnb illegaal of onveilig?​

De website Airbnb op zich zeker niet illegaal of onveilig, het is een groot commercieel bedrijf dat sinds december 2020 genoteerd staat op de technologiebeurs NASDAQ.  Bij het aanmelden bij Airbnb verklaren de eigenaars dat ze in orde zijn met alle (lokale) regels en voorschriften, en daar loopt het wel eens fout. Airbnb doet geen controle of dat dit effectief ook het geval is waardoor er dus accommodaties online komen die niet in orde zijn met de  lokale regels en voorschriften. Airbnb als bedrijf is dus niet illegaal maar je kan wel stoten op accommodaties die niet officieel in orde met andere woorden "illegaal". In deze context krijgt Airbnb regelmatige negatieve aandacht in de pers. De laatste jaren hebben al meerdere (lokale) overheden stappen ondernomen en staat er soms enorme boetes op het verhuren van een niet officiële accommodatie op Airbnb.

Ik streef ernaar om iedereen een zo volledig mogelijk, verstaanbaar en zo correct mogelijke website aan te bieden!

Onduidelijkheden, toevoegingen, correcties, vragen... altijd welkom op: tom.minnen@hotellmeatale.be

Laatste update van deze pagina: 03/06/2021

Logo Airbnb
bottom of page