Bezettingsgraad berekenen! Meer mogelijkheden dan je denkt!
Bezettingsgraad: Misschien wel de belangrijkste indicator voor een Hotel, B&B of Vakantiewoning.
Iedereen die werkzaam is binnen de hospitality sector gebruikt de term "Bezettingsgraad" wel dagelijks. Het is één van de meest gebruikte en gekende indicator of KPI binnen de sector. Logisch, daar het cijfer samen met de Gemiddelde Kamerprijs een goed beeld geeft over de prestaties en het commercieel succes van de onderneming . Daarnaast zijn deze data cruciaal voor het uitzetten van een Revenue Management strategie en het nemen van dagelijkse beslissingen. Hoewel dit cijfer dagelijks gebruikt wordt en iedereen ermee vertrouwd is zijn er toch hier en daar wat misverstanden of verschillen in berekening. Daarom zet ik alles voor u even op een rij.

Wat begrijpen we onder Bezettingsgraad?
De Bezettingsgraad van een Hotel of B&B is de %-verhouding tussen de beschikbare kamers en de bezette kamers.
Hoe berekenen we de Bezettingsgraad van een hotel of B&B?
Formule berekening Bezettingsgraad:
Bezette kamers / Beschikbare kamers x 100 = % Bezettingsgraad
Voorbeeld:
Aantal beschikbare kamers: 15
Aantal bezette kamers: 10
% Bezettingsgraad: 10/15 x 100= 66,67%
Wat begrijpen we onder Bezette kamers?
Het aantal kamers dat effectief ingenomen is voor minstens 1 nacht en zo dat de kamer voor die nacht niet meer zal ingenomen worden door een andere persoon.