De trukendoos van Booking.com. Meesterlijk geniaal of gewoon misleidend?
Bijgewerkt op: 15 feb. 2022
Het is geen geheim dat elke succesvolle website het online gedrag van de consument wil beïnvloeden en dat in hun commercieel voordeel. Facebook, Youtube, Amazon, Bol.com enz., ze doen het allemaal. In dit lijstje past ook de online hotelaanbieder Booking.com. Deze laatste wordt ook wel eens als "manipulatief" of "agressief" bestempeld. Daarnaast zou Booking.com technieken gebruiken die effectief ten nadele zijn van de hotels en de consument. Zijn dit nu allemaal geruchten en achterklap of schuilt er toch wat waarheid in alle deze beweringen?

Vrijdagnamiddag, het weerbericht voorspelt een fijn zonnetje voor het weekend, niets speciaal op het programma... De ideale gelegenheid om "snel" nog een weekendje te boeken, en wat is er nu romantischer dan een last-minute weekendje Brugge met de vrouw.
Ik heb weinig tijd dus we gaan voor een snelle oplossing en we surfen daarom rechtstreeks naar de wel bekende website Booking.com.
Bij mijn eerste blik krijg ik al bevestiging dat ik goed zit "topprijzen en geen reservatiekosten", zo kennen we Booking.com.

Wat zou eigenlijk een Topprijs zijn? De Goedkoopste zeker? Wat denkt u?
Druk, druk, druk,....!!!
Oei... ik ben blijkbaar niet de enige die van plan is om naar Brugge te gaan. 95% van de accommodaties zijn al volzet ... op Booking.com wel te verstaan.

Klopt dat nu wel? Is Brugge echt voor 95% volzet?
In het klein staat dat Booking.com 339 accommodaties aanbiedt in Brugge en op dit ogenblik zijn er nog 14 beschikbaar. Als we snel rekenen komt dit op 4% maw het moet eigenlijk 96% zijn ipv 95%.
Na enkele cross-checks, merk ik dat het cijfer nooit perfect klopt en dit met afwijkingen tot 2%.
Op de website is er nergens te vinden hoe Booking.com dit cijfer berekent en wanneer en hoe vaak ze het updaten.
Nog eens herhalen, voor alle duidelijkheid, het gaat nog altijd over de beschikbaarheid op Booking.com.
Het gaat niet over de "effectieve" beschikbaarheid van de stad, met andere woorden, op de hotelwebsite kunnen er wel nog kamers beschikbaar zijn.
Misschien is een weekendje Brugge toch niet zo een goed idee.
Gent is 49% goedkoper of gaan we voor de 64% goedkopere Dudzele? Zou Booking.com liever hebben dat ik naar Dudzele ga? Of willen ze de vraag naar de stad Brugge gebruiken om andere minder aantrekkelijke bestemmingen te vullen? City marketing op zijn best?!
Toch nog kamers beschikbaar!
We weten nu dat het druk is in Brugge. Ik verwacht dus zeker niet om een koopje te doen en veel keuze te krijgen.
Oei... ik heb weer pech, het eerste hotel in de lijst is al volledig uitverkocht, dit komt niet goed.

En deze heeft net zijn laatste kamer verkocht.

Toch even doorklikken.

Ik weet niet wat u begrijpt onder "net" maar volgens Booking.com is 28 dagen ook nog "net".
Booking.com wil duidelijk de perceptie creëren bij de klant dat je niet te lang moet wachten en als je nog een kamer wil reserveren voor deze data, je snel moet gaan beslissen.
Vandaag is rood, de kleur van ... Booking.com!!!
Je kan er gewoon niet naast kijken, de variatie aan waarschuwingen blijft groeien en dit in het vurig rood, zodat je ze zeker niet zou missen.
Een overzichtje:
Erg gewild!

Wat is nu "Erg gewild"? 23 reservaties de laatste 24 uur is niet weinig, maar dat is dan ook een veronderstelling. Maar slaagt die "Erg gewild" nu alleen op de data van mijn zoekopdracht of is dit hotel altijd "Erg gewild"? En die 23 reservaties, zijn dit alle reservaties voor deze accommodatie of zijn dit 23 reservaties voor mijn geselecteerde data. Ook hier geen definitie of achtergrondinfo.
Nog maar 1 kamer

Ik zie geen enkele reden waarom Booking.com een lager aantal beschikbare kamers toont dan er effectief beschikbaar zijn op Booking.com. Maar is het voor de klant wel duidelijk genoeg dat dit enkel geldig is voor Booking.com en dat er dus via andere kanalen nog wel meer kamers beschikbaar zijn?
Woorden als "Nog maar" zijn soms nogal sterk. Booking.com gebruikt het ook in het geval van een vakantiewoning. Als er maar 1 is dan is het in mijn ogen nogal sterk om te spreken over "Nog maar 1". Er zijn er namelijk nooit meer geweest.
11 personen kijken momenteel.
Nog 11 mannen die hun vrouw last-minute willen verrassen? En de druk wordt er niet minder op.
